Dzisiejszych czasach bardzo wiele osób samodzielnie przygotowuje posiłki, eksperymentując w kuchni z nowymi smakami i orientalnymi przyprawami. Wielu z nas jednak przyzwyczaiło się fotografią kilku podstawowych przypraw i ziół i raczej nie sięga po inne. Oto trzy mniej popularne przyprawy, które posiadają wiele cennych właściwości, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Cynamon
Cynamon to znana przyprawa, jednak wciąż nie używana tak często, jak powinna. Można dodawać ją do słodkich ciast, lodów, owoców oraz słodkich napojów. Cynamon ma doskonały wpływ na przemianę materii oraz detoksykację organizmu, a dodatkowo obniża stężenie cholesterolu.
Czarnuszka
Wiele cennych właściwości posiada także czarnuszka. Możemy kupić ją w postaci niewielkich, czarnych ziarenek, które mają cenny wpływ na odporność naszego organizmu. Cena czarnuszki sprawdź, choć nieco wyższa niż pozostałych przypraw, szybko zwróci się w postaci zdrowego układu sercowo-naczyniowego oraz niższego ciśnienia krwi, w przypadku osób z za wysokim ciśnieniem.
Kurkuma
Ostatnia cenna przyprawa to kurkuma. Nie tylko stanowi ona przepiękny, naturalny, żółty barwnik, ale także wpływa korzystnie na układ krążenia oraz ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Warto dodawać ją do potraw z roślin strączkowych oraz dań kuchni indyjskiej.