Substancje słodzące dla diabetyków

Obecnie, coraz więcej osób usiłuje wykluczyć ze swojej diety biały cukier. Część z nich robi to dla poprawy zdrowia oraz dla diety, część, jako diabetycy, jest do tego zmuszona. Jednak rezygnacja z tego popularnego składnika wcale nie oznacza, że będziemy zmuszeni żyć bez słodyczy, istnieją bowiem ciekawe alternatywy.

Sklepy ze zdrową żywnością przeżywają obecnie prawdziwy rozkwit. W swojej ofercie posiadają ciekawe substancje słodzące, które nie są szkodliwe dla zdrowia. Może to być kyslitol, składnik uzyskiwany w procesie chemicznym, posiadający znacznie niższy indeks glikemiczny niż sacharoza czy glukoza. Kolejną, coraz bardziej popularną alternatywą jest maltitol, który w swojej budowie podobny jest do ksylitolu, jednak w smaku jest bardziej podobny do białego cukru. Dzięki temu słodzikiem bez problemu zastąpimy cukier w każdym przepisie, nie zmieniając proporcji oraz zachowując odpowiedni poziom słodkości. Stewia, kolejny słodzik, tym razem pochodzenia naturalnego. Niestety, ma on dość charakterystyczny smak, przez co nie każdemu odpowiada.

Osoby chcące wyeliminować cukier biały z diety, mają do dyspozycji wiele alternatyw. Jednak to Maltitol jest najbardziej polecany każdemu, kto w łatwy sposób chce zastąpić tradycyjny cukier zdrowszym składnikiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz